Door: V. C. Tief

Klanten van zorgverzekeraar CZ die behandeld zijn geweest door een fysiotherapeut zonder contract met CZ dit jaar hebben een brief gekregen. De randjes van privacy zijn opgezocht, maar de verzekerden moesten hoe dan ook stuk voor stuk gewaarschuwd worden. Ongecontracteerde fysiotherapeuten vormen een asociale boevenbende, zo beweren fictieve bronnen.

“We leggen zorgverleners elk jaar contracten voor met stevig dwingende voorwaarden. Bij fysiotherapeuten gaan we altijd nog net iets verder met knijpen,” zo vernemen wij uit een fictieve bron die graag anoniem wil blijven. “Dit jaar is het ons zelfs gelukt door een slimme zet om vele praktijken terug te zetten in het tarief door niet van dit jaar uit te gaan, maar gewoon van vorig jaar. Zo komen we rond € 28 uit. Dat scheelt toch weer snel 10% kosten.”

Eisen oprekken

“Natuurlijk hebben we sommige praktijken wel een verhoogd tarief aangeboden”, vervolgt onze fictieve bron. “Maar wel met zulke zware administratieve voorwaarden en verplichtingen dat ze steeds minder ruimte krijgen om te behandelen. We rekken dat steeds verder op. Zo laten we bijvoorbeeld fysiotherapeuten namens ons een enquête uitsturen. De fysiotherapeut moet dat allemaal verzorgen. Uitsturen, opvolgen en laten meten door een – door ons erkend – meetbureau. Als ze dat niet doen of niet goed doen, kunnen we contracten verlagen of opheffen. We noemen dat transparantie. Ha, ha, onze marketingafdeling is te gek.”

Fysiotherapie aantrekkelijk

“Omdat onze verzekerden fysiotherapie een erg aantrekkelijke zorgverlener vinden en hoog waarderen binnen hun aanvullende pakket, werden we gedwongen in te grijpen. Immers ons businessmodel is premie ontvangen en uitkeren minimaliseren. Dat valt niet mee. Verzekerden moeten dat niet door hebben anders keren ze ons de rug toe. Zo is de behandelindex ontstaan. Verzekerden krijgen dus aan de voorkant wel 100% vergoeding en we compenseren dat over de rug van de fysiotherapeut. Weer zo’n lumineuze vondst bedacht door onze financiële afdeling en marketing.”

Behandelindex

“We zijn begonnen om het aantal behandelingen bij een bepaalde diagnosecode (alle aandoeningen worden in codes omgezet) te meten en bepalen dan gewoon een gemiddelde. Roepen dan iets als ‘gewogen’, beelden en benchmark. Uiteindelijk stellen wij het gemiddelde vast op 100. Als de fysio dan eens meer behandelingen nodig heeft dan ga je natuurlijk over het gemiddelde, over die 100. Dat delen we dan met de praktijk en krijg je of een lager tarief of we bieden geen overeenkomst meer aan. Sterker nog: we waarderen het vaak ook nog eens als je als fysiotherapeut onder de 100 blijft.”

Doelmatige zorg

Maar dan ga je toch stimuleren om minder te behandelen? “Dat werkt inderdaad heel zuiverend. Weet je hoe onze marketingafdeling dit noemt (een licht grijns is alweer niet te onderdrukken): doelmatige zorg. In plaats van 7 gaan de fysiotherapeuten dus zelf al naar 6 behandelingen. Tja en dan verandert de behandelindex mee. Zo komt 100 dus uit op 6 behandelingen.” Dit lijkt vooral money driven te zijn, is het ook duidelijk of CZ verzekerden kwaliteit en de gewenste uitkomsten en doelen bereiken? “Van de inhoud heb ik geen enkel verstand, daar ga ik niet over. Dat is echt iets voor de beroepsgroep”, klinkt het vol vertrouwen.

Hoe zit het dan nu met de ongecontracteerde fysiotherapeuten?

Heel simpel: We leggen een overeenkomst voor met tarieven en spelregels. Daar kun je niet over onderhandelen. Je doet mee op onze manier. Wij weten echt wel wat beter is voor NL. Als je niet contracteert, bepaalt de fysiotherapeut zelf hoe hij/zij behandelt en wat het beste voor de patiënt is. Zij hebben de kennis, ervaring en direct contact. Bij een ongecontracteerd fysiotherapeut betaalt de patiënt ook nog direct. Zo wordt de verbinding met de fysiotherapeut steeds sterker. Onze verzekerden gaan ze zich afvragen waarvoor zou ik nog een aanvullende verzekeringen inkopen. Zoals ik al eerder zei dat is niet het businessmodel van de zorgverzekeraar. We moeten daarom de ongecontracteerde fysiotherapeut als asociale boef neerzetten, maar dan aangenamer vertaald.

We moeten daarom de ongecontracteerde fysiotherapeut als asociale boef neerzetten, maar dan aangenamer vertaald.

Op de vraag of deze fysiotherapeuten dan niet aan de eisen voldoen antwoorden verschillende bronnen tegelijkertijd. “Welnee! Het hele beroepsprofiel, de opleiding en de na- en bijscholing is allemaal perfect geregeld. We hebben geluk dat de fysiotherapeut niet door heeft dat ze zo’n sterke macht is. Sterker nog zij verdelen zich gelukkig nog steeds als we de druk op contracten en tarieven opvoeren. Er zijn zelfs nu twee kwaliteitsregisters waarbij interne strijd is ontstaan. Ideaal zo wordt verdeel en heers natuurlijk veel gemakkelijker.”

De brief

Dus hebben we besloten een brief op te stellen en te versturen. Trouwens een van onze andere labels Nationale Nederlanden heeft dat ook gedaan. We weten natuurlijk wie zijn rekening indient en hoe die persoon verzekerd is. We gebruiken die gegevens vervolgens om een brief te sturen. Natuurlijk is randje privacy, maar weet je wat zo fijn is, we hebben als verzekeraar van oudsher een zware juridische afdeling. De meeste claims wil je juridisch wegpoetsen.

Solidair

Solidair is een mooi begrip, het raakt veel mensen nog. Natuurlijk is solidariteit een basis voor de basisverzekering, maar is daar ook al steeds meer een begrip uit de vorige eeuw. Aanvullende verzekeringen zijn al lang niet meer gebouwd op het solidariteitsbeginsel. Daar hebben we zelf vol aan mee gewerkt. In onze reclamespots hoor je module aan of uit, meeneemservice etc. Vormen van inkopen. Nadeel mede versterkt door niet gecontracteerde fysiotherapie is dat de mensen hun aanvullende verzekering steeds verder beperken of andersom alles willen gebruiken wat erin zit. Ik heb recht op 20 behandelingen. Dat kan natuurlijk niet, nogmaals past niet in ons businessmodel. We gebruiken daarom een term als solidariteit en bedoelen eigenlijk solidariteit met onze eigen jaarrekening, niet solidair met de gezondheid.

Solidair met onze eigen jaarrekening, niet met uw gezondheid

Schandalig laag tarief

De niet gecontracteerde fysiotherapeut schepen we af met maximaal €15 en een beetje per behandeling. Ja inderdaad een schandalig laag tarief. Maar we zeggen natuurlijk dat het allemaal veel duurder wordt als de fysiotherapeut niet tekent. We roepen ook dingen over kwaliteit, werkt ook altijd goed bij de mensen. Slaat nergens op natuurlijk. De fysiotherapeut is hoog opgeleid, doet heel veel aan na- en bijscholing en voert een compleet patiëntendossier. Maar nogmaals goed is niet belangrijk voor ons Gecontroleerde zorg is ons motto. We gebruiken dan het woord kwaliteit en noemen dat dan zinnige zorg.

Keuzevrijheid

Die druk zo enorm opvoeren, dreigen met contracten en dus zorgverleners eigenlijk geen ruimte geven, kan gewoon in NL. Sterker nog samen met de minister proberen we de keuzevrijheid steeds verder te beperken. Dit jaar nog tijdens Corona geprobeerd er doorheen te drukken, maar helaas men had het door. Volgend jaar opnieuw een kans. Zijn we van die ongecontracteerde vormen ook verlost. Wij weten wat goed voor u is. Vertrouw daar nu maar op.

Monddood

Natuurlijk moet dit allemaal niet uitlekken. De gecontracteerd fysiotherapeut mag hier niets van zeggen in het openbaar anders is het einde overeenkomst. En zal juridisch misschien gekeken worden naar bijvoorbeeld imagoschade. Staat gewoon in de voorwaarden. We hebben fysiotherapeuten daarmee officieel monddood gemaakt, sterker nog we nodigen iedereen uit om de fysiotherapeut die wel in het openbaar spreekt eventueel te verlinken bij negatieve communicatie over ons of onze labels. Hoe minder zielen hoe meer vreugd. Dat heet bij ons doelmatige zorg.

Trots

Ja als ik het zo bekijk ben ik echt trots. Op de communicatiemensen. Het lukt ons steeds weer om ons neer te zetten als de ‘hoeders van goede zorg’, zoiets als we doen het voor u. Op onze juridische afdeling die het zelfs lukt om mensen monddood te maken in het zogenaamde ‘vrije westen’. En vooral op onze lobbyisten: de hele politiek helpt ons steeds verder in een geriefelijk zadel. Gelukkig werken er ook veel (oud)politici bij de zorgverzekering.

Vroeger, toen we nog gewoon verzekeraar waren, hielpen we onze verzekerden als de kosten te hoog opliepen. Het basisidee van verzekeren. Zeker zijn dat als je mogelijk iets niet kunt betalen voor je zorg er iemand voor je klaar staat om je te helpen. Best bijzonder dat we eigenlijk helemaal geen zorg verlenen, geen vakinhoudelijke kennis hebben, weinig weten van kwalitatief goede zorg, eigenlijk niet onderhandelen, maar dat we toch steeds meer de zorg controleren. Prachtig werk met goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar goed die kosten moeten ook wel hoog zijn: we werken immers zonder winstoogmerk.