Van fysiopraktijk naar complete zorgverlener

Dynamico

Collega’s waren ze van elkaar. Eva Luijkx-Koedoot en Robin Mol besloten in 2009 gezamenlijk een praktijk te beginnen in Tilburg. De praktijk groeide snel. Medio 2009 deed zich al de mogelijkheid voor om een tweede vestiging te openen in Rucphen. Een soort ‘thuiswedstrijd’. Met de recente opening van een compleet nieuw pand van bijna 2.000 m², 4 vestigingen, 39 medewerkers en een ambitie om verder te groeien én de beste zorg te verlenen is Dynamico uitgegroeid tot een complete zorgverlener. We spreken met mede-eigenaar Eva Luijkx.

Tekst: Robert Hoogland

“We pakken zaken heel anders aan, maar we zijn wel complementair. Daarnaast hebben we gezamenlijk een gelijksoortige visie op hoe de fysiotherapeutische zorg in onze ogen vorm moest krijgen. “We hadden vertrouwen in elkaar en elkaars visie”, antwoordt Eva op de vraag wat de reden was om samen met Robin Mol de overstap te maken naar een eigen praktijk. “Onze filosofie is dat wij mensen behandelen, zoals wij zelf ook behandeld willen worden. Met de best mogelijke zorg, zowel in aandacht als in behandeling.”
Dat de samenwerking en de filosofie aan zou slaan en in zo’n tempo hadden beide fysiotherapeuten nooit kunnen vermoeden. Al binnen het jaar liep de praktijk in Tilburg prima en kregen Eva en Robin de kans om uit te breiden naar Rucphen. Een behoorlijk stuk verder weg, maar wel binnen de regio waar beiden vandaan komen. Volgens eigen zeggen een ‘thuiswedstrijd’.

Betrokkenheid

Eva vervolgt: “In Rucphen was een vrij groot pand beschikbaar. In onze optiek wel wat te grote stap. We hadden beiden het idee te beginnen in een deel van het pand want je weet niet of het hier ook gaat lukken natuurlijk.” Maar niets bleek minder waar. Al snel werd toch het gehele pand gehuurd. Eva blikt terug: “Om alles een beetje in de hand te houden, is heel veel zelf gedaan. Laminaat leggen, schilderen en meer. Dat was allemaal niet gelukt zonder onze vrienden en familie. Vooral de vader van Robin heeft ontzettend veel gedaan, zo mooi die betrokkenheid bij het geheel.”

Spotlights

Rucphen werd snel een succes omdat er direct veel exposure ontstond door de koppeling met topsport. De destijds betaald voetbalclub RBC, uitkomend in de Jupiler league, selecteerde Dynamico als hun fysiotherapeutische ondersteuning. Ook de professionele wielerploeg van Vacansoleil-DCM (tot en met 2013 bestaan red.) sloot zich aan bij Dynamico. “Onze praktijk kwam mede daarom in de spotlights te staan”, verklaart Eva de groei. “Mensen konden ons gemakkelijk vinden en wij zijn ook wel van actieve acquisitie. Ik ervaar dat Robin en ik een bepaalde gunfactor hebben. Robin staat aan de bar met een biertje in de hand. Ik ga in gesprek met het bestuur en geef graag een presentatie. Compleet anders, maar beide vormen werken prima.”

Open staan

“Wat ook in onze opzet wordt gewaardeerd, is dat we heel erg open staan voor veranderingen en nieuwe ideeën. Een mooi voorbeeld ter illustratie is dat iemand naar ons toe kwam met de vraag of we deze persoon konden begeleiden richting een Noordpoolmarathon. Niet alledaags en veel kennis van de eisen en de begeleiding hadden we niet. Maar – omdat we open staan voor nieuwe dingen – werden we uitgedaagd door deze vraag. We hebben ons verdiept in de gehele materie. Uiteindelijk hebben we deze persoon fysiotherapeutisch begeleid en getraind naar prestatie-optimalisatie. Als we worden uitgedaagd gaan we er helemaal voor. Maar wel gedegen en binnen ons bereik. Als we het niet aan kunnen, zeggen we het ook. Eén ding staat altijd overeind: we gaan altijd voor hoge kwaliteit.’’

NAC

De groei in Rucphen leidde in 2012 tot weer een nieuwe vestiging; in Roosendaal deze keer. Dynamico is sinds die tijd ook de vaste fysiotherapeut van betaald voetbalclub NAC Breda en haar jeugdteams. In 2015 is opnieuw een vestiging geopend in Zevenbergen. In de tussentijd werd het destijds te groot bedachte pand in Rucphen toch alweer te klein. Eva en Robin kozen voor de bouw van een volledig nieuw pand.

Compleet centrum

Op 5 maart dit jaar werd een compleet nieuw centrum geopend. Totale oppervlakte bijna 2.000 m². Eva licht toe: “In ons nieuwe pand gebruiken we zelf ongeveer 1.200 m². De rest van de ruimte wordt gehuurd door verschillende disciplines. Met veel disciplines werken we samen. Zij zijn allemaal wel zelfstandig, maar samen werken is voor ons en hen heel logisch. We willen vanuit onze filosofie de zorg leveren die we zelf ook zouden willen ontvangen. Dan weet je ook dat je niet alles kan weten. Juist samen werken versterkt die filosofie van optimale zorg. “Binnen het team willen we dat ook duidelijk terug laten komen.”

Topteam

Het woord team is gevallen. Bijna juichend spreekt Eva nu: “We hebben echt een topteam. Iedereen heeft zoveel voor elkaar over. We zijn er supertrots op. We weten natuurlijk dat we het alleen maar gezamenlijk succesvol kunnen maken. We kunnen niet overal tegelijkertijd zijn en dan moet je 100% vertrouwen in elkaar hebben. Robin en ik zaten eens te bedenken dat ons team inmiddels 39 directe medewerkers groot is. Met externen komen we op 50 man. Nooit verwacht, was in 2009 ook echt niet de ambitie, maar wel heel leuk. Vooral ook leuk vanwege zoveel kennis die we nu in huis hebben. Het wordt nu steeds meer zaak dat we niet dezelfde kennis hebben, maar zo breed mogelijk zijn. We delen die kennis onderling, verwijzen naar elkaar door en gaan binnenkort werken met een opleidingsmatrix. Welke behoeften liggen er nog, zijn er kennislacunes? We gaan overigens niet mensen dingen laten doen die niet bij ze passen.” Het is duidelijk: Dynamico streeft naar het hoogst haalbare in kennis, kwaliteit van handelen en zo complete mogelijke zorg.

Alles nieuw

Het nieuwe behandelcentrum moest veel daglicht hebben met ruime behandelkamers van minimaal 20 m² en een ruime oefen-/trainingsruimte, ook weer met veel daglichttoetreding. Aan al die eisen is ruim voldaan. Een mooie raampartij geeft het nieuwe pand een enorme uitstraling en vanbinnen heb je heel veel contact met buiten. “We hebben lang getwijfeld over de inrichting”, vertelt Eva. “We hadden in onze bestaande oefenruimte veel apparatuur van diverse merken staan. We twijfelden of we deze apparatuur moesten verhuizen. Hoort bij een nieuw centrum ook een compleet nieuwe lijn? Terwijl Robin en ik midden in die overweging zitten, komt geheel toevallig een ex-collega/fysiotherapeut binnen lopen die inmiddels accountmanager bleek te zijn bij Matrix Fitness. Hij kende onze overwegingen helemaal niet, maar hij vertelde over de uitgebreide lijn van fitnessapparatuur en de revalidatielijn. Goed passend bij de fysiotherapie.’’

eGym

Eva vervolgt: ‘’Een goed verhaal, maar we willen niet marchanderen aan kwaliteit en we werken ook met veel vrije training, losse gewichten en dergelijke dus we wilden zeker weten dat alles klopte. We gaan niet over éen nacht ijs. We zijn naar het hoofdkantoor van Matrix Fitness Benelux gegaan. Daar vonden we eigenlijk alles wat we nodig hadden, technisch uitstekend en qua uitstraling allemaal passend in de uitstraling die we zochten.’’

We hebben daar ook kennis gemaakt met de eGym cirkel. Daar werden we direct enthousiast van. Het past wat ons betreft perfect bij zorginnovatie zoals die zou moeten zijn. Jongere mensen vinden de eGym fantastisch vanwege de resultaten en het delen (vergelijken) van trainingsstatistieken. Ouderen hebben heel veel voordeel van de innovatieve technologie. Met een speciale polsband wordt alles automatisch ingesteld. Van zitting tot gewicht en zelfs vooruitgang wordt vastgelegd. Gecombineerd met een enorme effectiviteit heb je dus een lijn die onze gehele doelgroep enorm aanspreekt. Je begrijpt het al: we waren en zijn zo enthousiast dat we hebben gekozen voor een totale nieuwe apparatuurlijn van Matrix Fitness, inclusief de eGym.

Investeringen

Natuurlijk zijn dat enorme investeringen voor de fysiotherapeut. Eva: “Het is ook gewoon een kwestie van een rekensom. Wat investeren we tegen welke maandelijkse lasten? Het is een ‘gewogen risico’. Voor de fysiotherapie heb je de belangrijkste kosten in huisvesting, personeel en beheer. Die moet je goed in beeld hebben. En reken erop dat we het niet alleen doen, het succes is echt een teamprestatie.” Toch lijkt investeringsbereidheid en ondernemerschap niet van ver te komen. Eva is getrouwd met een ondernemer en haar ouders waren ook al ondernemer.

Curatie, preventie, optimalisatie

Dynamico zet in op: curatie, preventie en optimalisatie. Curatie en preventie verlopen qua betaling via de zorgverzekering. “Ja, we zijn nog heel actief en geïnteresseerd in hands on, maar we zien ook veel kracht in preventie en er wordt steeds bewuster gekozen voor – wat wij noemen – optimalisatie. Dat gaat op eigen rekening. Dat is positief werken aan je gezondheid en biedt ons een alternatieve geldstroom. Dynamico is geen fitnesscentrum. De begeleiding is altijd op hoog niveau en we werken met mensen die of ergens een beperking hebben dan wel een specifieke gezondheidsvraag.’’

“Er komt nog een uitbreiding aan”, besluit Eva ons gesprek. “Of eigenlijk twee want ik wil ook nog iets vernieuwend brengen in de hippische sport.”Als iets duidelijk wordt uit ons interview is dat de bedrijfsnaam Dynamico wel heel goed past bij het bedrijf van Eva Luijkx-Koedoot en Robin Mol.

Dynamico-logo

 

 

 

Eva Luijkx - Koedoot en Robin Mol

Eva Luijkx – Koedoot en Robin Mol