De behandelindex is een hot topic. Zo besteedde AVRO TROS via zorg.nu aandacht aan de behandelindex. Het verhaal zat heel goed in elkaar en hulde voor de fysiotherapeuten in het filmpje. Het werd nu voor iedereen duidelijk hoe smerig de behandelindex is.
Er is natuurlijk zonder meer sprake van een immorele onethische – of zoals u wilt – een stinkende kwestie. Je koopt immers als verzekerde een aanvullende verzekering bij jouw zorgverzekeraar en als je er vervolgens aanspraak maakt op je gekochte rechten, mag je ze niet gebruiken. Dat is al foute boel, maar – nog erger – dat vertellen zorgverzekeraars ook nog eens niet tegen hun eigen klanten, maar spelen dat uit via ons, de fysiotherapeut. Vervolgens zet je de fysiotherapeut onder druk en wordt de relatie fysiotherapeut-patiënt verstoord door een externe factor waar je als fysiotherapeut ook nog eens 0,0 % invloed op hebt. En als je dan de verzekerde laat bellen met de helpdesk vertellen de mensen daar dat u gewoon recht op zoveel behandelingen hebt.

De basis is natuurlijk de behandelindex, de reinste afpersing, niks transparantie. Je weet niet hoe de berekening tot stand komt, het is gewoon niet openbaar. Het loopt ook nog eens een kwartaal achter. Krijg je een waarschuwing dat je erboven zit, ga je – om niet het contract te verliezen – dus minder behandelen. Meerdere collega’s doen dat waarschijnlijk (dat is een aanname want de berekening is immers niet openbaar) en zo is het gemiddelde weer lager. Je behandelt minder, maar je zit na het einde van een nieuw kwartaal op hetzelfde of misschien is je behandelgemiddelde zelfs nog hoger. Geen invloed, geen inzicht, maar wel korting en dreiging. Dat heet gewoon afpersing.

De nieuwste vorm van afpersing ontstaat bij de logopedisten. Als je niet goed scoort op de verplichte patiënt tevredenheidsonderzoeken, kun je de vergoede behandelingen terug betalen. Natuurlijk dat kan allemaal gewoon. Misschien ook een goed idee voor de raden van bestuur bij zorgverzekeraars. Als hun tevredenheid laag scoort een deel van het uitgekeerde salaris terug betalen?

Dan hadden we ook nog PAUW waar minister Schippers aan het woord kwam (ook overigens nooit meer afstond). Dat was draaien en keren 2.0. Daar kan je niet eens meer op ingaan. Zij stelt haar baan als voorzitter raad van bestuur van een zorgverzekeraar alvast zeker.
We zitten midden in een smerige afpersingszaak. Ik verwacht strijd, op zijn minst tegengas. Onrecht en afpersing is toch onbestaanbaar? Of niet bij de fysiotherapeuten? Als Henk Jansen (bestuurslid KNGF) vraagt om nog heel even te wachten met het tekenen van contracten om alles juridisch goed door te akkeren, blijkt dat 80% van de collega’s al getekend heeft voor 2017! Dan sta je als collectief natuurlijk met lege handen.
Jazeker 80% al getekend! Er wordt heel veel geklaagd door de fysiotherapeuten, maar klagen zonder actie, lijkt op huilen. Wat bereik je ermee? Met zo’n massale ondertekening van het contract teken je voor geaccepteerde afpersing. Zo’n grote beroepsgroep, die zo populair is, hoog scoort, veel investeert, maar tegelijk zo zwak in het collectief is. Waarom?
Robert-2013

Robert Hoogland