In onze interviews met praktijkhouders spreken we deze keer met één van de maten van Fysio Daalhof, Edwin Verzellenberg, master manueel therapeut. Deze praktijk in Maastricht is sinds vorig jaar in een nieuw pand gevestigd. Er is fors geïnvesteerd in verbouwing en speciale apparatuur. Een grote stap, maar wel één die de verwachtingen meer dan waarmaakt én het werken leuk en onderscheidend maakt.

 

Tekst: Robert Hoogland

Bijna 30 jaar geleden ontstond de praktijk voor fysiotherapie in de wijk Daalhof. Sinds 2007 heeft Edwin Verzellenberg een deel van de maatschap overgenomen. Samen met zijn maat besloten ze oude praktijknaam te veranderen in Fysio Daalhof.

Vindbaarheid

“De praktijk had de naam van de oude eigenaar”, begint Edwin. “De overname heeft nogal wat hoofdbrekens gekost. Daarnaast vind ik het koppelen aan een eigen naam niet zo sterk. Geen link aan mensen, maar in ons geval aan een wijk. Het werd dus Fysio Daalhof. Het maakt je praktijk ook niet afhankelijk van de mensen en in de verre toekomst ook weer beter om te zetten naar een eventueel nieuwe eigenaar.”

De originele praktijk was gevestigd onder een flatgebouw. De vindbaarheid was niet erg best en alles was inmiddels gedateerd. Edwin: ”Het toeval wilde dat het pand van de Etos vrij kwam tegenover onze locatie. Dit pand is gelegen in een winkelgebied. Onze praktijk zou dan direct een stuk zichtbaarder zijn. Een ander voordeel is dat het pand ook meer ruimte heeft.”
De partner ging mee en na behoorlijk wat verbouwing, is sinds 1 jaar Fysio Daalhof gevestigd in het nieuwe pand. De zichtbaarheid is enorm verbeterd. Edwin: “We hebben veel meer nieuwe patiënten.” De praktijk is in het afgelopen jaar gegroeid van 4 naar 5 medewerkers.

DSC_9419

Mulligan

Edwin vindt twee zaken belangrijk in de praktijk: ”Ik vind het belangrijk dat iedereen bij ons het Mulligan concept kent en kan toepassen, ook juist net afgestudeerde collega’s. Mulligan is een zeer goed toepasbare therapievorm. Werkt ontzettend goed bij acute klachten en biedt direct hulp.
Actief

Daarnaast staan we met Fysio Daalhof voor actieve participatie. Naast de 4 behandelkamers, is veel aandacht, geld en ruimte gereserveerd voor de oefenzaal. De oefenzaal is zo’n 80-90 m2. Mijn collega’s zitten sterk in het Parkinsonnet en Claudicationet. Vanuit deze ‘netten’ worden patiënten allemaal geoefend en getraind in de oefenruimte. Je moet niet denken aan fitnessruimte hoor. We hebben een oefenwand, legpress, fiets en een loopband. Daarnaast hebben we gekozen voor de David Ruglijn.”

IMG_3331

Ruglijn

”Als praktijk willen we naast een goede, zichtbare ruimte ook onderscheidend zijn in onze aanpak’, verklaart Edwin. “Dat is de reden dat we een speciale ruglijn wilden hebben. Na uitgebreid onderzoek hebben we gekozen voor de David Ruglijn omdat deze lijn voor ons de beste op dit gebied is.

Je kunt heel goed geïsoleerd trainen door uitgebreide instelmogelijkheden. De goede visuele feedback voor onze patiënten en de test-, meet- en trainings- en evaluatiesoftware hebben wij nog niet eerder gezien.
Relatief eenvoudig voer je testprotocollen uit, waardoor de software het heel gemakkelijk maakt om een trainingsprogramma op maat te maken. David heeft een medisch-wetenschappelijk fundament en dat merk je goed. Er is veel normdata beschikbaar en verwerkt in de software waardoor de training een goede onderbouwing heeft. Als de training eenmaal is ingesteld dan staat alles op een chipcard voor de patiënt. Die chipcard houd je eenvoudig voor het display en de machine stelt zichzelf in. Op het display wordt vervolgens aangegeven hoe je bewegingsverloop is en wat de ideale snelheid is. De compliance is enorm hoog en effecten worden snel en efficiënt bereikt.

IMG_3325

Rughuis

Fysio Daalhof zet hun David Ruglijn ook in binnen de samenwerking die ze hebben met het Rughuis Kerkrade. Patiënten vanuit het Rughuis worden multidisciplinair behandeld. Ze kennen vanuit het Rughuis de David lijn al. Bij ons wordt verantwoord door getraind aan de fysieke kant van hun chronische rugprobleem op gelijke apparatuur. De samenwerking met het Rughuis loopt daarom erg soepel.
Meerwaarde

Op de vraag hoe Edwin met de stevige investeringen omgaat, antwoordt hij: “Ik heb bijvoorbeeld die ruglijn niet om winst te maken, het gaat voor mij om de meerwaarde voor de praktijk, betere zorg verlenen. En we willen ons onderscheiden als praktijk. Ik treed nog niet echt naar buiten met alle mogelijkheden, maar na de verhuizing groeien we boven verwachting en gaat het voorlopig prima zo.”
Toekomst

In de nabije toekomst zijn nog wel wat wensen. “We zijn bijvoorbeeld erg enthousiast over een nieuwe lijn fietsen die tegelijk ook het een en ander vraagt van de cognitie. We willen nog Dry Needling in de praktijk. Maar voorlopig eerst 3 jaar op deze voet doorgaan en dan is weer ruimte om verder te investeren. De investeringen waren hoog, maar we zijn zeer blij dat we dagelijks zien en ervaren dat onze ideeën werkelijkheid zijn geworden.”

 

Daalhof
Daalhof is een woonwijk in het zuidwesten van de gemeente Maastricht. De wijk werd gebouwd in de jaren 1970 en 1980 en geldt als een typisch voorbeeld van de stedenbouwkundige opvattingen uit die periode met een mengeling van hoogbouw in het groen en eengezinswoningen gegroepeerd rondom hoven en woonerven.
Bron: Wikipedia
Het Rughuis
Het Rughuis is een gespecialiseerde (2e lijns) gezondheidszorg instelling gericht op mensen die lijden aan een complexe ernstige chronische rug, bekken- en/of nekpijn stoornis. Het hanteert een gedragswetenschappelijke, individuele, intensieve en interdisciplinaire aanpak waar lichaam en geest hand in hand gaan. Daarom bestaat het team van behandelaren uit verschillende specialisten van diverse disciplines.

 

Daalhof-logo