Interview René Claassen & Peter van Dalen

 

Claassen en Van Dalen werken al ruim twintig jaar samen en hebben in die twintig jaar het Mulligan Concept verspreid in Nederland, België en nog een aantal Europese landen. In dit interview Mulligan_Claassenstellen zij dat het Mulligan Concept een zegen is voor de fysiotherapie en de manuele therapie. Doorgaans is veel lichamelijk onderzoek gericht op het diagnosticeren van aangedane of niet goed functionerende musculoskeletale structuren. Degenen die met het Mulligan Concept werken zullen primair de nadruk leggen op het direct pijnvrij winnen van functie. In tegenstelling tot het klassieke onderzoek zal niet d.m.v. provocatietesten gezocht worden naar een voor de klacht verantwoordelijke structuur, maar door het gewricht pijnvrij in de juiste richting te ”sturen”, terug te brengen in zijn normale biomechanische patroon. Inmiddels heeft veel internationaal onderzoek de effectiviteit van het Mulligan Concept aangetoond.

 

Ontmoeting met Brian Mulligan

“Wij hebben elkaar leren kennen tijdens onze tijd bij defensie”, vertelt Claassen. “ Beiden dienden wij als fysiotherapeut eind jaren ’80 bij de Koninklijke Luchtmacht. We volgden in die tijd allerlei cursussen en opleidingen, waaronder Mc kenzie, Cyriax en Maitland. Maar de ontmoeting met Brian Mulligan in 1993 maakten een onvoorstelbare en onuitwisbare indruk op ons”. “Het was niet alleen de methode”, vult Van Dalen aan, “maar ook Mulligan’s enorme enthousiasme. Hij is tot op de dag van vandaag – en hij is inmiddels 84 jaar-  een geweldige inspirator. Niet voor niets heeft hij onlangs tijdens het IFOMT congres in Glasgow – juli 2016-  een Award gekregen. Deze hoge onderscheiding onderstreept zijn betekenis en invloed op de manuele therapie wereldwijd. Een zelfde onderscheiding kreeg hij ook voor zijn grote verdienste voor de fysiotherapie tijdens het WCPT congres in Vancouver (2007).
Wij zijn in 1994 samen naar Nieuw Zeeland gegaan om ruim drie weken over zijn schouder mee te kijken. Een geweldige tijd, die achteraf het begin markeerde van de Mulligan Concept Teachers Association. In die tijd staken we de koppen bij elkaar samen met nog een aantal Mulligan “fanaten”, om het Mulligan Concept wereldwijd te gaan verspreiden. Inmiddels telt de MCTA internationaal 54 docenten.”

De methode en PILL regel

Van Dalen legt uit: “de Mulligan technieken zijn een combinatie van een passieve translatie en/of rotatie in combinatie met een actieve fysiologische beweging, welke, indien correct toegepast, onmiddellijk leidt tot eliminatie van pijn en normaliseren van de bewegingsomvang en functie. Na een aantal herhalingen moet de verbetering ook zonder tussenkomst van therapeut worden behouden. Brian Mulligan heeft zijn technieken namen gegeven: MWM (Mobilisation With Movement), SNAGs (Sustained Natural Apophyseal Glides) en NAGs (Natural Apophyseal Glides). Het Mulligan Concept is praktisch, veilig en relatief makkelijk toepasbaar. Alle Mulligan technieken moeten voldoen aan de “PILL”- regel: pain free, instant result, long lasting.

Brian heeft in het midden van de jaren ’80 de basis gelegd voor deze unieke behandelmethode. Door reeds bekende behandelprincipes met elkaar te combineren ontdekte hij dat gewrichten na een trauma vaak een positie en/of sporingsprobleem  ontwikkelen.  Het opheffen van dit probleem door het gebruik van MWM’s leidde tot miraculeuze verbeteringen bij zijn patiënten.

Hands off, Hands ondsc_0102

Claassen en van Dalen zijn het er samen roerend over eens dat vooral veel jonge fysiotherapeuten te weinig “hands on” skills hebben. “De accenten in de opleiding zijn in de afgelopen jaren verschoven naar meer “hands off”, informeren, motiveren, begeleiden, oefeningen meegeven etc.  En begrijp ons goed, dat zijn ook belangrijke aspecten van ons vak, maar we vinden het jammer wanneer het manuele aspect alleen voorbehouden is aan de manueel therapeut. Wij vinden het ook een vereiste voor de algemene fysiotherapeut dat hij met zijn handen iets kan bewerkstelligen. Neem bijvoorbeeld de tenniselleboog: veel fysiotherapeuten geven aan dat zij bij deze diagnose voornamelijk oefeningen meegeven, terwijl een tenniselleboog met manuele technieken volgens Mulligan goed te behandelen is. En dat niet alleen, het is ook wetenschappelijk bewezen middels grote RCT-studies.
Wij zijn stellig van mening dat een fysiotherapeut met goede “hands on skills” zijn/haar patiënt meer te bieden heeft. Het Mulligan Concept vult deze leemte op een prettige en niet belerende manier op en het zijn technieken die elke fysiotherapeut zich eigen kan maken.”

Internationaal

“De internationale betekenis van het Mulligan Concept wordt ook onderschreven”, vertelt Claassen, doordat alle fysiotherapeuten in het Medisch Olympisch Team van de USA die naar Rio afreisden, Certified Mulligan Practitioner (gecertificeerde Mulligan therapeuten) moesten zijn. Dat zegt toch wel wat. Het is dan ook een wereldwijde methode. We hebben docenten in alle delen van de wereld, van de USA, Brazilië, Europa, tot in Australië. Samen hebben we ook de criteria bepaald waar de Certified Mulligan Practitioners aan moeten voldoen. Dus wereldwijd is dit hetzelfde certificaat. Daarnaast is er op internationaal gebied enorm veel research gedaan naar de methode. Er zijn inmiddels ruim meer dan 200 wetenschappelijke artikelen verschenen, waaronder zeer gerenommeerde RCT studies welke terug te vinden zijn op onze nationale en internationale website. Deze artikelen onderbouwen de positieve en effectieve werking van de methode.”

Toekomst

Claassen en Van Dalen constateren dat de laatste tijd steeds vaker cursisten besluiten de opleiding ook werkelijk af te willen ronden met het examen, zodat zij zich ook Certified Mulligan Practitioner mogen noemen. “Wij zien bij deze groep dat de vaardigheden die zij zich eigen hebben gemaakt leiden tot veel meer succes in de praktijk en dat patiënten die soms al jarenlang klachten hebben in een paar behandelingen klachtenvrij zijn én blijven. Een betere motivatie is er eigenlijk niet. Er is en blijft een enorme behoefte aan kundige hands-on fysiotherapeuten/manueel therapeuten. Wij geloven dat het Mulligan Concept bij uitstek een blijvende plaats verdient binnen de fysiotherapie en manuele therapie en dat in een aantal richtlijnen van het KNGF meer naar de methode verwezen zou moeten worden. Zeker wanneer het bijvoorbeeld gaat om de behandeling van de tenniselleboog, cervicogene hoofdpijnklachten en duizeligheidsklachten en status na enkelbandletsel. De huisartsen hebben nota bene binnen hun NGH Standaard Enkelbandletsel Mulligan’s enkeltape al wel opgenomen. Wij hopen in ieder geval nog jaren positief en met vol enthousiasme door te kunnen gaan met onze missie: het verder uitdragen en bekend maken van dit mooie behandelconcept.”