Nederland ‘verandert’ en de ‘zorg’ ‘verandert’ mee. Je ontkwam eigenlijk niet aan deze ministeriepropaganda. Maar liefst drie maanden lang werd de burger voorgelogen met de suggestie dat elke Nederlander gewoon op prima zorg kan blijven rekenen, ondanks de vele bezuinigingen. Maar in de praktijk is dat natuurlijk helemaal niet zo. Inderdaad de zorg verandert mee, maar niet op een positieve manier.

En dat mag dus niet, zegt nu ook de Reclamecodecommissie, na een klacht van de FNV. Een overheid die ‘misleidende’, ‘te rooskleurige’ en ‘ongenuanceerde’propaganda uitzendt. Je verwacht het niet, maar in het huidige politieke klimaat lijkt alles te kunnen.

De hele VWS (en Zorgverzekeraars Nederland) propagandamachine staat op hetzelfde geluid: De macht van de zorgverzekeraar is een positieve ontwikkeling voor iedere Nederlander. Zo houden we de zorg betaalbaar. In vaktaal heet dat nu een frame. Zo vaak iets roepen dat we het nog gaan geloven ook! En vergis je niet. De impact van TV reclame is groot.

In de tussentijd luidt er een PGB Alarm. Door de overhaaste verschuiving van het PGB naar lokale overheden zijn zorgdossiers kwijt, krijgen hulpverleners niet uitbetaald en is de bureaucratie groter dan ooit (van enkele indicatiecodes, naar alle gemeenten met een eigen code). Waar alle mensen die PGB afhankelijk zijn, bang voor waren is werkelijkheid. Het alarm loeit heel heel hard en raakt de allerzwaksten binnen onze ooit zo beschaafde samenleving.

De realiteit? Zorginstellingen moeten sluiten, de jeugdzorg wordt afgebroken. Zorgpakketten worden verder uitgekleed, eigen risico is verhoogd. Onder het mom van de participatiemaatschappij komt de gemeentelijke WMO consulent – in een zogenaamd keukentafelgesprek – gewoon vertellen dat daar waar je op kon rekenen allemaal wegvalt.

Keihard bezuinigen op de zorg en blijven beweren dat iedereen professionele zorg krijgt. En dan komen met zo’n reclame. De minister en staatssecretaris zouden zich moeten schamen. Een overheid moet haar burgers objectief informeren. Overigens staan de filmpjes nog wel gewoon online.

Gelukkiger werd ik zondag 15 februari van een uitzending van VPRO Tegenlicht waar belicht werd waarom grotere bedrijven slecht in innovatie zijn. Met de top-down organisatie ontstaat er een oerwoud aan protocollen en afgeschoven verantwoordelijkheid. Gevolg: immense overhead en talloze managementlagen.

Dat kan anders en veel bedrijven beseffen dat dit ook moet. Mooi voorbeeld in dat programma is het Belgische ministerie van sociale zaken. De werkvloer die het zelf regelt met het idee dat de werkvloer goed is opgeleid en echt wel weet wat wel en niet werkt. België als gidsland. Je verwacht het niet, maar tegenwoordig is alles anders!