Drinkt u wel eens koffie? Houdt u van een goed kopje koffie, vers gezet, op sterkte? Zo’n kopje koffie dat je in een Italiaans barretje koopt en staand opdrinkt. Een shot geluk. Zeg nu zelf, wie houdt daar niet van? Of bent u liefhebber van zo’n vreselijk vieze bak ‘pleur’? Liefst in een soort soepkom waar je je voeten in kan wassen. Dat laatste kan natuurlijk, maar dan hebben we een heel andere opvatting over wat lekkere koffie is.

Tekst: Ronald Lulofs lulofs@xs4all.nl

Gebaande paden

Wat deze inleiding met fysiotherapie te maken heeft? Welnu, ik zag op de uitgave van Fysionieuws van 3 oktober j.l. de video waarin bestuurslid Brechtus Engelsma zich voorstelt. Brechtus is aanhanger van het ‘Senseo’ principe oftewel: “Je combineert het beste van Philips met het beste van Douwe Egberts. Oftewel het beste van de fysiotherapie wordt vermarkt met het beste van bijvoorbeeld het bedrijfsleven of gemeente. Denken buiten de gebaande paden.”

Zou Brechtus wel eens koffie drinken? Zou hij wel eens een bakje Senseo koffie hebben gedronken? Die koffie is werkelijk niet te drinken, is een slap aftreksel van koffie. Geen italiaan die het in zijn hoofd haalt om dat naar binnen te werken, sterker nog, op de site van Philips wordt aangegeven in welke landen de koffiepads van Senseo te koop zijn. Niet geheel verrassend staat Italië daar niet bij. In Italië verkopen ze die rotzooi niet, op drinken van Senseo koffie staat daar de doodstraf. Terecht. Kortom; waarom Brechtus dit afschuwelijke principe huldigt is mij volstrekt onduidelijk, wordt de fysiotherapie er beter van? Nee, natuurlijk. Wordt fysiotherapie wijzer van de samenwerking met de gemeenten via de WMO? Dat zal de tijd uitwijzen, voorlopig is er nog niets dat daar op wijst maar Brechtus huldigt wel het principe.

Laag pitje

Hoe kan ik stemmen op een kandidaat bestuurslid die zo’n principe huldigt? Het is überhaupt opvallend dat ik kan stemmen op twee kandidaten voor twee functies. Er zijn geen tegenkandidaten. Het heeft iets weg van de “eerlijke” verkiezingen in Noord Korea. Niets ten nadele van deze kandidaten, het zijn namen van kaliber, maar wat kan de kandidaat voorzitter mevrouw Guusje ter Horst (PvdA) de fysiotherapie brengen behalve haar ‘netwerk’. De oud voorzitter Bas Eenhoorn (VVD) had ook een groot ‘netwerk’. Samen met de vertegenwoordigers van allerhande (markt)partijen zorgde Bas ervoor dat in 2006 de marktwerking zijn intrede deed in de fysiotherapie.Het zou alleen maar beter gaan. De tarieven konden omhoog, mensen konden direct naar de fysiotherapeut zonder verwijzing, we konden gaan onderhandelen met verzekeraars, de ‘sky was the limit’ volgens Bas. Helaas, is het allemaal niet zo voorspoedig gelopen. Iedereen die een beetje doordacht kon toen al op zijn vingers natellen dat er op den duur een vijftal grote verzekeraars zouden overblijven en de buit zouden verdelen. Zo geschiedde. Nu ligt alle macht bij de zorgverzekeraars, staat de fysiotherapie in brand, weet het KNGF niet meer of ze naar links, rechts of recht vooruit moeten, worden collega’s belaagd met allerhande richtlijnen, protocollen en audits en staat de zorg voor de patiënt op een laag pitje. Ik zeg; perfect gedaan. Fijn zo’n uitgebreid netwerk.

Referentiekader

Nu wordt mevrouw ter Horst voorzitter, dat staat al vast. En wat weet mevrouw ter Horst van fysiotherapie? Uiteraard dat het hardwerkende mensen zijn die kwaliteit hoog hebben zitten en die onderbetaald worden per verrichting. Althans dat hoor ik op haar video boodschap. Dat is allemaal waar. Maar wat weet mevrouw ter Horst nu van de inhoud van ons vak? Niets natuurlijk. En datgene wat zij weet heeft zij van horen zeggen. Prima dat ze haar oor te luister gaat leggen bij collega’s en dat ze zich laat voorlichten door de mensen op het kantoor van het KNGF, maar wat is haar referentiekader? Dat is er natuurlijk niet. Daar kan zij niets aan doen maar wel het bestuur dat haar voordraagt. Waarom wordt niet gekozen voor iemand met kennis van het vak fysiotherapie in combinatie met kennis/ervaring op het gebied van bestuurstaken? Zijn die er niet?

Ik heb toch maar zo het idee dat het beter is als de directeur van een voetbalclub ook een beetje verstand van voetballen heeft en dat een bioloog meer geschikt is als directeur van Artis of Burgers dierenpark dan een historicus. Zelfs alleskunner Johan Cruijff was niet erg succesvol als directeur van een varkensfokkerij. Kortom; schoenmaker hou je bij je leest.

Schoenmaker hou je bij je leest!

Ronkende boodschappen

Het zou mij niet verbazen als de komende tijd meerdere belangenverenigingen gaan ontstaan. Het alleenrecht van het KNGF zal gaan verdwijnen. Nu al zijn er tekenen van. Er is al een nieuwe belangenvereniging Fysiotopics genaamd die actief aan het ledenwerven is met ronkende boodschappen: “Devereniging Fysio Topics is een kwaliteitsvereniging van samenwerkende fysiotherapiepraktijken. Samen met haar leden en verschillende partners in de zorg werkt FysioTopics aan structurele verbeteringen in de gezondheidszorg. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg met oog voor doelmatigheid.”

Gouden kalf

Uiteraard komt bij u meteen de vraag op; wat bedoelt Fysiotopics hier met kwaliteit? Geen idee. Daar wordt uiteraard wel bij stilgestaan maar niet echt inhoudelijk op ingegaan anders dan het gebruik van termen als; “kwaliteit is een voorwaarde, transparantie, doelmatigheid en toetsing.“ Dus ik kan u nog niet vertellen welke inhoudelijke kwaliteit deze nieuwe vereniging voorstaat maar het initiatief is opmerkelijk. Er valt straks wat te kiezen voor de fysiotherapeuten. Of dat goed of slechts is voor de beroepsgroep dat weet ik niet. Volgens de deskundigen is verdeeldheid binnen een beroepsgroep altijd slecht, omdat de tegenpartij dan de verschillende verenigingen kan uitspelen en dat zullen zorgverzekeraars niet nalaten. Maar uiteindelijk heeft het KNGF dat aan zichzelf te wijten. Jarenlang is achter het gouden kalf van de vrije markt aangelopen en nu blijkt dat dat niet het Utopia is waarop men had gerekend is Amersfoort in verwarring. Dus dat mensen vervolgens hun eigen belangenbehartiging ter hand nemen is op zich een prima initiatief. En zeg nu zelf; Senseo koffie. Nee dank u, ik sla even over.