Bij het snapping hip syndroom (SHS) is een palpabele of hoorbare klik te horen in de heup bij beweging. De klik heeft vaak te maken met verkorte structuren als de m.iliopsoas of de tractus iliotibialis.

Samengevat en beoordeeld door InFysio
Cheatman SW, Cain M, Ernst MP. Strength and conditioning journal 2015;37(5):97-104

Heuppijn-anatomie-zw-roodUit data die verschenen omtrent de prevalentie van SHS bij atleten en reacreatieve sporters blijkt dat 5-10% van de populatie bekend is met dit syndroom. Echter heeft recent onderzoek aangetoond dat de incidentie hoger ligt. De oorzaak ligt bij het herhaaldelijk uitvoeren van een beweging waardoor overbelasting ontstaat. Voetballers, dansers, hardlopers, golfers en gewichtheffers zijn veelal bekend met deze klachten. Het is een niet pijnlijke sensatie en het presenteert zich niet als acute klacht. Maar dit kan bedrieglijk zijn, pijn kan in de loop van de tijd ontstaan. Dit komt doordat alledaagse bewegingen als opstaan, rennen en in of uit een auto stappen provocerende bewegingen zijn. Hierbij verschuift de insertiepees van de iliopsoas over het heupkapsel, de femurkop of het iliofemorale ligament.

Als de iliotibiale band het probleem is, zijn activiteiten als zwaar tillen, traplopen, rennen of golven provocerend. Hierbij schuift het ligament over de trochanter major heen. De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit pijnvermindering door bijvoorbeeld ijs. Het herstellen van myofaciale mobiliteit, spierlengte, spierkracht en functie van de beweegketen wordt bereikt door massage, rekken, krachttraining en performance training.

InFysio commentaar:

Dit artikel is ideaal voor de eerstelijns beroepsbeoefenaar die kort en bondig het SHS gepresenteerd wil hebben. Het is gemakkelijk te lezen en geeft zowel informatie over de presentatie van de klacht als de oorzaak daarvan. Dagelijkse activiteiten worden aangestipt om zo de klinische vertaalslag te maken. Het full text artikel beschrijft gedetailleerd over de therapie-interventies die ondersteund worden door illustraties. Het is een unieke peer-review, absoluut de moeite waard om te lezen.