Fysiotherapie Het Centrum

Ik wist dat ik fysiotherapeut wilde worden. Het is de openingszin van René Agterdenbos, maatschapslid en mede-eigenaar van Fysiotherapie Het Centrum in Dieren, onderdeel van paramedisch centrum Dieren. Fysiotherapeut worden is gelukt, maar er is veel meer te bespreken. We hebben het over passie, praktijkontwikkelingen, personele zaken, specialisaties, kwaliteit en uitgebreid over de kracht van innovatieve en veilige automatisering.   

 

Ik wist dat ik fysiotherapeut wilde worden. Het is de openingszin van René  Agterdenbos, maatschapslid en mede-eigenaar van Fysiotherapie Het Centrum  in Dieren, onderdeel van paramedisch centrum Dieren. Fysiotherapeut  worden is gelukt, maar er is veel meer te bespreken. We hebben het over  passie, praktijkontwikkelingen, personele zaken, specialisaties, kwaliteit en  uitgebreid over de kracht van innovatieve en veilige automatisering. Interview: InFysio  “Sport stond en staat zo centraal in mijn leven, het is mijn grootste passie. Voor mij is dan een ‘één-tweetje’ naar de fysiotherapie zo gelegd”, vertelt René.

“Door die sport was ik niet zo gericht op mijn middelbare schoolprestaties, maar wel goed genoeg om het CIOS te kunnen volgen en af te ronden.  Na het CIOS stroomde ik door naar de opleiding fysiotherapie. Het CIOS is voor mij een prachtige vooropleiding voor de fysiotherapie. Je wordt breed opgeleid, leert lesgeven en presenteren. Zaken die ik eigenlijk dagelijks gebruik.”

Direct na zijn opleiding fysiotherapie in Nijmegen kan René – als laatste lichting met militaire dienstplicht – naar Krefeld (Duitsland) en wordt daar fysiotherapeut in militaire dienst. Terug in Nederland werd hij snel uitgedaagd door de praktijk in Dieren waar een maatschapsdeel in het verschiet lag. In die tijd volgde hij de opleiding manuele therapie. Na vier jaar trad René toe tot de maatschap.

Actieve praktijk

René: “Inmiddels zijn we met vier maten, twintig fysiotherapeuten in loondienst en twee assistenten. Ik werk zelf achtentwintig uur als manueel therapeut en sport zelf zeker nog tien uur per week. Ik begeleid ook nog een paar tophockeyers. We behandelen meestal collegiaal. Ik behandel bijvoorbeeld sporters zo’n één of twee keer met manuele therapie waarna ze doorgaan naar mijn collega sportfysiotherapeut zodat uiteindelijk de gezamenlijke  doelstelling wordt gehaald.”    “We zijn een echte ‘actieve praktijk’. We coachen en enthousiasmeren alle mensen om te bewegen. Ofwel omdat je niet zoveel beweegervaring hebt of omdat mensen uit een behandeling komen en vitaler willen worden. Het ‘bewegen’ wordt bij ons breed ingezet. Vanuit de WMO bieden we bijvoorbeeld ook een beweegcoach aan. Die beweegcoach zoekt samen met de mensen een individuele bewegingsactiviteit die past bij de interesse en bij het inkomen. Dat kan bij ons in de praktijk zijn, maar ook bijvoorbeeld in een wandelgroep, we zitten hier aan de rand van de Veluwe. Dat wandelen verzorgen wij dan niet, maar ondersteunen wel weer als het gepaard gaat met klachten of bij achterstand in conditie of fysieke fitheid.

We willen absoluut geen behandelfabriek zijn, maar de mensen echt (leren) kennen

Lokale fysiotherapeuten  en netwerken

De praktijk gelooft erg in lokale fysiotherapeuten. René legt uit: “Als we een nieuwe collega aannemen zien we eigenlijk altijd dat dit meer werk genereert. Nieuwe collega’s zijn bij ons vaak ‘vers’ van de opleiding, maar moeten een eigen netwerk hebben. Wij zetten heel veel in op netwerken. Als maatschap faciliteren we dat. Ons uitgangspunt je moet zelf werken aan je eigen patiënten en agenda.  Misschien wat ouderwets, maar we werken op variabel salaris juist om dat eigen ondernemerschap te stimuleren.”

Veertien Masters

De praktijk zet duidelijk in op specialisaties. Fysiotherapie Het Centrum biedt, met uitzondering van kinder- en oncofysiotherapie, alle specialisaties aan. “We hebben veertien Masters rondlopen, dat zegt toch wel iets”, vervolgt René. “We willen continu state of the art behandelingen aanbieden aan onze patiënten. Dat geldt ook voor onze trainingen en beweeggroepen die mensen kunnen volgen via een abonnement. We zetten al jaren stevig in op die kwaliteitslijn.”  De praktijk doorliep als een van de eerste de HCA-audit en heeft nu ook al weer het certificaat van het KNGF PLUS programma behaald. “We waren ook erg vroeg met automatisering en de veiligheid van data”, benadrukt René.
De kwaliteit, het lokale netwerk en de specialisaties  blijkt een succesvolle route. De omvang  van de praktijk is niet alleen ontstaan door het  verzorgingsgebied van vijftienduizend inwoners  van Dieren alleen. Fysiotherapie Het Centrum heeft door haar inzet inmiddels een echte regiofunctie.  “Maar naast die professionele insteek zijn we  toch een echte dorpspraktijk met een dorps  DNA. Soms is onze praktijk net een dorpshuis  en dat willen we ook. We willen absoluut geen  behandelfabriek zijn, maar de mensen echt (leren)  kennen”, vult René aan.

Wij geloven sterk in webbased werken

Webbased werken

De praktijk heeft al vanaf het eerste uur stevig ingezet  op praktijkautomatisering. Met Intramed en  Fysioroadmap op een eigen server. De kosten voor  die servers, het onderhoud, de licenties, de updates  en het beveiligen van data liepen enorm op.  René: “Wij geloven sterk in webbased werken,  onafhankelijk van tijd en locatie en zonder zorgen  rondom onderhoud, updates, licenties en dergelijke.  Op een gegeven moment moesten we een  keuze maken voor onze praktijkautomatisering.  We hebben gekozen voor het All-In-One platform  van SpotOnMedics. Het is een innovatief platform  voor onze praktijkadministratie. Daarbij biedt  SpotOnMedics ook financiële diensten aan. Erg  prettig, want zo houden we alles onder één dak.  Het platform wordt continu doorontwikkeld. Onlangs  heeft SpotOnMedics bijvoorbeeld een mobiele  agenda gelanceerd, wat voor onze therapeuten  erg waardevol is.  “We werken nu anderhalf jaar met de software  van SpotOnMedics. Natuurlijk waren we wat  angstig voor de overstap, maar de switch was eigenlijk  zeer gemakkelijk. Wij waarderen de gebruiksvriendelijkheid  enorm. Je ziet dat onze jonge  medewerkers, die opgegroeid zijn met webbased  werken, het programma snel begrijpen. Het is voor  hen zeer intuïtief. We hebben nog een laatste belangrijke  stap te maken. We willen namelijk ook  met onze e-mail en ons documentenbeheer in de  cloud werken. Het mooie is dat dit ook allemaal  gekoppeld is aan het platform van SpotOnMedics.  Ik zit ook in de gebruikersgroep van SpotOnMedics.  In die groep kunnen we meedenken over de  doorontwikkeling van de software. Het is erg prettig  dat er naar ons wordt geluisterd. Ik heb het gevoel  dat we echt meetellen en meebeslissen rondom  de ontwikkelingen.”

Toekomst

Op de vraag naar het toekomstperspectief heeft  de praktijk een paar duidelijke lijnen: “Vooral in  de ouderenzorg en ook weer de specialisaties.  Daarop gaan we inzetten. Er is momenteel een  Master in opleiding in die richting. Diabetes en  Claudicatio worden nog meer ingebed en vanwege  de aanstaande samenwerking met een landelijke  fi tnessketen zal daar ook groei gerealiseerd  worden.” Het is duidelijk: Fysiotherapie Het Centrum  is een ruim 40 jaar jonge dorpspraktijk, ondernemend  en bruisend van enthousiasme, passie  en kwaliteit.