Het jaar is bijna ten einde. Traditioneel wordt er terug gekeken, lijstjes van beste muziek, best bezochte films en zo. In de fysiotherapie valt er ook genoeg terug te kijken. Persoonlijk ben ik niet zo van het terug kijken. Je kunt er weliswaar lering uit trekken voor de toekomst , maar als je iets wilt veranderen moet je dan wel nu doen. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. Heel even dan…
Ik wil graag kort terugblikken op de dag van de fysiotherapeut. Enigszins sceptisch was ik. Immers een naamsverandering betekent toch niet een compleet ander congres. Terugkijkend ben ik positief. Ik wil een grote pluim geven aan de organisatie en de sprekers. Een mooi, afwisselend programma, leuke sprekers en een goede borrel (waar veel meer mensen beleven hangen dan alle andere edities bij elkaar).
Bewegen als medicijn is nu wel zo duidelijk aangetoond dat we maar eens massaal dit krachtige medicijn moeten inzetten en uitdragen!”
Binnen het thema ‘Exercise is Medicine’ vond ik de wetenschappelijk onderbouwing van fysiotherapie met een mooie toekomst. Sprekers, allen wetenschappers vanuit verschillende onderzoekslijnen, toonden aan dat bewegen en vooral het onderdeel krachttraining als medicijn werkt tegen Alzheimer (RuG), ter voorkoming van artrose (Erasmus MC) en als vermindering van afstoting na transplantaties (Hanze Hogeschool). Letterlijk: “Bewegen als medicijn is nu wel zo duidelijk aangetoond dat we maar eens massaal dit krachtige medicijn moeten inzetten en uitdragen!”
Zou de indicatie voor fysiotherapie niet verruimd moeten worden, zo werd terecht gesteld. Tegelijkertijd schiet dan wel iedereen in de kramp. Ineens gaat het over preventie. Met zulke significante verbeteringen zijn. Stel dat de apotheker een medicijn heeft dat Alzheimer voorkomt en zelfs verbetert als het proces als is gestart. Zou dit dan niet vergoed worden? Wel natuurlijk! Een uitgebalanceerd beweegprogramma is geen preventie, sterker het is best beschikbare medicijn op dit moment voor vele ernstige klachten en aandoeningen. Ander Kuipers, astronaut en afsluitende spreker, vertelde ook nog over de rol van krachttraining ter voorkoming van osteoporose door gewichtloosheid.
Allemaal mooie voorbeelden van wetenschappers die het werkveld versterken. Gesterkt door deze evidentie ligt er toch de beste toekomst ooit voor ons vak.
Nu trap ik er toch zelf in… Kijk ik terug en kijk ik vooruit en vergeet ik vandaag. Wat te doen vandaag? Niet langer twijfelen, maar vol inzetten op uitgebalanceerde beweegprogramma’s als medicijn. Spreken over bewegen als medicijn met aantoonbaar resultaat, nagenoeg geen bijwerkingen en ter voorkoming en/of vertraging van Alzheimer, artrose, osteoporose. Vandaag begint het verhaal van morgen, net als jouw cliënten trouwens. Ook zij moeten vandaag in beweging komen om morgen een stapje verder te zijn.
Als je nu denkt, interessant, maar wat ik kan ermee of hoe kan ik dat inzetten of hoe breng ik die boodschap? Dan kun je me benaderen. In december bied ik gratis ‘vrijblijvend’ sparren voor praktijkhouders. Samen inspireren, samen op weg naar een…
Mooi bewegend 2016!