Even wat getallen deze keer vanuit de zogenaamd ‘onbetaalbare zorg’. De winst van de 4 grootste zorgverzekeraars was in 2014 bijna € 1,2 miljard. De buffer van de 4 grootste zorgverzekeraars is in 2015 € 3 miljard, de totale reserves zijn opgelopen tot in totaal ruim € 8 miljard, nog steeds te hoog volgens de consumentenbond. Zeker als je weet dat zorgverzekeraars ook nog eens risicoverevening hebben. Ze lopen nagenoeg geen risico.

Hoe schril is het contract met de term – zoals Minister Schippers te pas en te onpas noemt – ‘zinnig en zuinige zorg’. Hoe schril is het contrast met de nieuwe contracten die we aangeboden krijgen. Zonder indexatie met toenemende praktijkkosten en eisen waar elke vorm van respectvol omgaan met elkaar is gezakt naar een absoluut dieptepunt! Tegenwoordig moet we het volgen van ons kwaliteitsregister al binnenhalen als een feestje in de contractonderhandeling.

Wat mij persoonlijk het meest raakt is dat het lijkt of de fysiotherapeut de ultieme fraudeur is. Te pas en te onpas wordt in patiëntendossiers gekeken. Dossiers die niet van de zorgverzekeraar zijn. Behandelgemiddelden die steeds verder dalen. Binnenkort is 9 behandelingen al reden voor een beheersaudit. En nu de ultieme variant: je mag je eigen familiaire relaties ook niet meer behandelen. Ja hoor, we behandelen onze eigen familie voor de omzet.

Het is wel verwarrend allemaal. Ik zie veel collega’s schermen met hun ultiem lage behandelgemiddelden. Bij ons ben je in 7 keer uitbehandeld, joepie!! Misschien kunnen we het straks in 2 keer want als de zorgverzekeraar lastig doet, passen wij wel weer aan. En dat heet dan ‘patiënt centraal’? Natuurlijk kun je best eens snel klaar zijn met eenvoudige klachten, maar een gemiddelde van 7?

Fysiotherapie heeft veel waarde bij moeilijkere complexe klachten. Gaat een spasme over bij die MS patiënt? Nee natuurlijk! Houd je het leven zo leefbaar en zelfstandig mogelijk? Jazeker! Is een beweegprogramma bij chronische gewrichtspijn als gevolg van artrose en RA verwennerij of gewoon behandeling?
Als houding en beweging het beste medicijn is? Als fysiotherapeuten goed opgeleide specialisten in houding en beweging zijn? Als die fysiotherapeut ook nog eens spotgoedkoop en doelmatig is? Waarom kun je dat medicijn dan niet vergoed krijgen? Zelfs niet als je zelf kiest voor deel zelf betalen via een dure en onbeperkte polis. Dat is om met minister Schippers te spreken pas ‘zinnig en zuinige zorg’.

Ik zou de volgende stelling wel eens willen onderzoeken. Hoe belangrijker (lees hoe lager) het behandelgemiddelde wordt, hoe hoger de volg-/bijkomende schade (meer specialistisch bezoek, meer medicatie, meer aanvullend onderzoek, afnemende kwaliteit van leven). Is zinnige zorg niet per definitie zuinige zorg!

lemon-09

Robert Hoogland